24 Ocak 2015 Cumartesi

Marka Üzerindeki Haklar




Marka sahibi; devir, kısmi devir, birleşme, miras yolu ile intikal veya markanın cebri icra yoluyla satılması nedeniyle değişmişse, değişiklik gerekli belgelerin sunulması durumunda sicile kaydedilir ve gazetede yayımlanır.

Lisans: Marka sahibi, kısmen veya tamamen kullanma hakkını (lisans) üçüncü şahıslara verebilir.
Haciz: Marka işletmeden bağımsız olarak haczedilebilir. Haciz sicile kaydedilir ve yayımlanır.
Rehin: Tescilli bir marka, işletmeden bağımsız olarak rehin edilebilir. Rehin edilen marka üzerinde; yenileme veya adres değişikliği hariç, rehin alanın onayı olmadan herhangi bir değişiklik yapılamaz.



Marka üzerinde rehin kurulmasına rağmen, marka sahibi, marka üzerindeki tasarruf hakkına sahip olmaya devam eder.


Marka üzerinde lisans verilmiş olması rehin kurulmasına engel olmaz. Bu durumda marka hakkı sicile, üzerinde lisans hakkı bulunmak kaydıyla tescil olunur. Marka lisans hakkı rehin işlemine konu olamaz.


Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıl olup, onar yıllık dönemler halinde yenilenir. Markanın tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde marka iptal edilir/edilebilir.


Tescilsiz bir marka da işletmeden bağımsız bir ekonomik değere sahiptir. Marka başvurusu  marka gibi, devredilebilen bir hak olduğu için, marka tescil başvurusu da rehin edilebilir.  Fakat, tescili sonuçlanana kadar geçen süre taraflar için risk arz etmektedir.

Marka değerinin hesaplanması ve raporlanmasında yasal-mevcut değer yaklaşımı

  1. Yasal Değer: Değerlemeye konu maddi olmayan duran varlığın ilgili mevzuatlara ve düzenlemelere uygun olması halinde varlığın ulaşılan değeri Yasal Değer olarak belirtilmektedir. (Örn. Marka tescili ve koruma, bina ise ruhsatlı olması)
  2. Mevcut Değer: Değerlemeye konu maddi olmayan duran varlığın ilgili mevzuatlara ve düzenlemelere uygun olmaması halinde varlığın ulaşılan değeri Mevcut Değer olarak belirtilmektedir. (Örn. Tescil edilmemiş marka, koruma suresi dolmuş olması, ruhsatsız bina olması)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder